TripAdvisor Traveler's Choice

Murter - otok brodograditelja, ribara i maslina

Okruženje otoka Murtera

Ime otoka Murtera pokriva akvatorij koji je na sjeverozapadu omeđen Murterskim kanalom, na jugoistoku rtovima šibenskih otoka Kaprija, Kaknja i Žirja, na jugu Samogradskim vratima, na jugozapadu pučinskim (piškerskim) nizom kornatskih otoka, na sjeverozapadu prolazom Velika Proversa i otočićima Malim Tremulićem, Božikovcem i Malom Balabrom, prema sjeveru Srednjim kanalom, zadarskim otocima Gangarom i Murvenjakom, te konačno Vrgadskim kanalom i otočićima Articom velom i Articom malom. U sredini tog prostora koji je postao jednim od najatraktivnijih i najposjećenijih nautičarskih područja u Europi, nalazi se Murtersko more.

Murtersko more

Murtersko more je najveći morski prostor između šibenskog i zadarskog arhipelaga. Površina mu je 210 četvornih kilometara, a najveća dubina 94 metra. Na sjeveroistočnoj strani Murterskog mora je otok Murter, sa sjeverozapada, jugozapada i juga okružuju ga Kornati, a na njegovoj jugoistočnoj strani su poznati šibenski otoci Žirje, Kakan i Kaprije.

Na sredini jugoistočnog ruba Murterskog mora nalaze se Tetovišnjaci - skupina od pet otoka i jedne hridi. Lako uočljivi i prepoznatljivi, Tetovišnjaci su dobar orijentir pri plovidbi nevelikim, ali ćudljivim Murterskim morem.

Iako je opsegom maleno, Murtersko se more ne smije podcjenjivati. Izloženo je jakim vjetrovima i naglim promjenama vjetra te jakim morskim strujama pa nautičari u njegovim vodama uvijek moraju biti oprezni.

Park prirode Vransko jezero

Murtersko-kornatskom prostoru pripada i jedna trećina Vranskog jezera, najvećeg jezera u Republici Hrvatskoj. Nalazi se sjeverozapadno od otoka Murtera i istočno od Pakoštana. Jezero je dugo 13,6 kilometara, široko 2,2 kilometra, a najveća mu je dubina 3,9 metara. Površina mu je 30 km2. Razina vode u Vranskom jezeru nešto je viša od razine mora.

Proglašeno je prirodnim i ornitološkim rezervatom. Plovidba jezerom nije moguća, osim iznajmljenim plovilima Uprave rezervata. Turiste na Vransko jezero privlače ribolov i foto - safari. Snimati je moguće razne vrste ptica koje tu žive ili dolaze tijekom sezonskih migracija, a uvjeti za sportski ribolov su odlični zahvaljujući mogućnostima najma ribarskih čamaca i ribolovnog pribora.

Modrave

Uska prevlaka između Jadranskog mora i Vranskog jezera. Prostire se od Prosike do Drage. Modrave su duge oko 8500 metara, a široke od 750 do 3100 metara. Jedini su prostor u Hrvatskoj koji istodobno ima morsku i jezersku obalu i koji, na tako maloj udaljenosti, ima dva, tako različita, prirodna ambijenta. Nekada su Modrave bile pokrivene vinogradima, a danas su isključivo pod maslinama. Vlasnici Modrava su od 1880. godine stanovnici Betine i Murtera. Trebalo im je više od 150 godina da bi izborili prava na posjede na tom neobičnom i plodnom komadu tla.

Osim Modrava, otoku Murteru pripadaju i plodna kopnena polja Ivinj, Dazlina i Dubrava.

Otoci oko otoka Murtera

Za razliku od Kornata koji su zemljopisna i geomorfološka cjelina, otoci oko otoka Murtera i Murterskog mora grupirani su u nekoliko otočnih skupina i su(vlasničkih) cjelina. Stanovnici otoka Murtera, odnosno naselja Murter i Betina vlasnici su i suvlasnici 134 kornatska otoka među kojima su svih 89 nadmorskih kopnenih jedinica u Nacionalnom parku "Kornati".

Osim toga, stanovnici otoka Murtera vlasnici su i suvlasnici još 55 nadmorskh kopnenih jedinica, od kojih se šest nalazi u administrativnim granicama Zadarske županije, te još šest u granicama grada Šibenika. Prekomorski posjedi stanovnika otoka Murtera i kornatski arhipelag obuhvaćaju 207 nadmorskih kopnenih jedinica (otoka i hridi).