TripAdvisor Traveler's Choice

Murter - otok brodograditelja, ribara i maslina

Okruženje otoka Murtera

Ime otoka Murtera pokriva akvatorij koji je na sjeverozapadu omeđen Murterskim kanalom, na jugoistoku rtovima šibenskih otoka Kaprija, Kaknja i Žirja, na jugu Samogradskim vratima, na jugozapadu pučinskim (piškerskim) nizom kornatskih otoka, na sjeverozapadu prolazom Velika Proversa i otočićima Malim Tremulićem, Božikovcem i Malom Balabrom, prema sjeveru Srednjim kanalom, zadarskim otocima Gangarom i Murvenjakom, te konačno Vrgadskim kanalom i otočićima Articom velom i Articom malom. U sredini tog prostora koji je postao jednim od najatraktivnijih i najposjećenijih nautičarskih područja u Europi, nalazi se Murtersko more.

Murtersko more

Murtersko more je najveći morski prostor između šibenskog i zadarskog arhipelaga. Površina mu je 210 četvornih kilometara, a najveća dubina 94 metra. Na sjeveroistočnoj strani Murterskog mora je otok Murter, sa sjeverozapada, jugozapada i juga okružuju ga Kornati, a na njegovoj jugoistočnoj strani su poznati šibenski otoci Žirje, Kakan i Kaprije.

Na sredini jugoistočnog ruba Murterskog mora nalaze se Tetovišnjaci - skupina od pet otoka i jedne hridi. Lako uočljivi i prepoznatljivi, Tetovišnjaci su dobar orijentir pri plovidbi nevelikim, ali ćudljivim Murterskim morem.

Iako je opsegom maleno, Murtersko se more ne smije podcjenjivati. Izloženo je jakim vjetrovima i naglim promjenama vjetra te jakim morskim strujama pa nautičari u njegovim vodama uvijek moraju biti oprezni.

Park prirode Vransko jezero

Murtersko-kornatskom prostoru pripada i jedna trećina Vranskog jezera, najvećeg jezera u Republici Hrvatskoj. Nalazi se sjeverozapadno od otoka Murtera i istočno od Pakoštana. Jezero je dugo 13,6 kilometara, široko 2,2 kilometra, a najveća mu je dubina 3,9 metara. Površina mu je 30 km2. Razina vode u Vranskom jezeru nešto je viša od razine mora.

Proglašeno je prirodnim i ornitološkim rezervatom. Plovidba jezerom nije moguća, osim iznajmljenim plovilima Uprave rezervata. Turiste na Vransko jezero privlače ribolov i foto - safari. Snimati je moguće razne vrste ptica koje tu žive ili dolaze tijekom sezonskih migracija, a uvjeti za sportski ribolov su odlični zahvaljujući mogućnostima najma ribarskih čamaca i ribolovnog pribora.

Modrave

Uska prevlaka između Jadranskog mora i Vranskog jezera. Prostire se od Prosike do Drage. Modrave su duge oko 8500 metara, a široke od 750 do 3100 metara. Jedini su prostor u Hrvatskoj koji istodobno ima morsku i jezersku obalu i koji, na tako maloj udaljenosti, ima dva, tako različita, prirodna ambijenta. Nekada su Modrave bile pokrivene vinogradima, a danas su isključivo pod maslinama. Vlasnici Modrava su od 1880. godine stanovnici Betine i Murtera. Trebalo im je više od 150 godina da bi izborili prava na posjede na tom neobičnom i plodnom komadu tla.

Osim Modrava, otoku Murteru pripadaju i plodna kopnena polja Ivinj, Dazlina i Dubrava.

Otoci oko otoka Murtera

Za razliku od Kornata koji su zemljopisna i geomorfološka cjelina, otoci oko otoka Murtera i Murterskog mora grupirani su u nekoliko otočnih skupina i su(vlasničkih) cjelina. Stanovnici otoka Murtera, odnosno naselja Murter i Betina vlasnici su i suvlasnici 134 kornatska otoka među kojima su svih 89 nadmorskih kopnenih jedinica u Nacionalnom parku "Kornati".

Osim toga, stanovnici otoka Murtera vlasnici su i suvlasnici još 55 nadmorskh kopnenih jedinica, od kojih se šest nalazi u administrativnim granicama Zadarske županije, te još šest u granicama grada Šibenika. Prekomorski posjedi stanovnika otoka Murtera i kornatski arhipelag obuhvaćaju 207 nadmorskih kopnenih jedinica (otoka i hridi).

 

Savršeno mjesto za odmor i uživanje

Lifestyle Kamp Rehut obiteljski je kamp u vlasništvu starosjedioca s Murtera. Ime kampa potječe od riječi "rehut" što znači snažan i iznenadan udar vjetra, vrlo neugodan pri jedrenju, a koji se javlja u murterskom kanalu prema Kornatima. Rehutom su zvali djeda obitelji vlasnika kampa, koji je bio brz kao vjetar, a bavio se gradnjom drvenih brodova. Jedan od tih drvenih brodova i danas je u vlasništvu Rehutovih, i može se razgledati u murterskoj lučici. 

Manji kapacitet kampa jamči privatnost, mir i tišinu pa je idealan za sve koji žele u opuštenom okruženju uz more provesti svoj odmor i pobjeći od velikih gužvi. Kamp nudi parcele za šatore, kao i smještaj u prekrasno dizajniranim mobilnim kućicama, te ostale neophodne sadržaje. Niz doživljaja i izleta moguće je dogovoriti direktno na recepciji.   

U vlasništvu iste obitelji je i ranč konja Pocahontas koji je na raspolaganju gostima kampa za razgledavanje. Na recepciji kampa moguće je dogovoriti termin.

Posebnost kampa je pravi mediteranski vrt - pažljivo uređen okoliš u kojemu su marljivim rukama vlasnika zasađene brojne mediteranske biljke čije opojne mirise gosti kampa mogu osjetiti tijekom cijele godine. Uz brojne cvjetnice kao što su ruže i oleanderi, svojim bojama i mirisom privući će vas i lavanda, vrijesak, kadulja, smilje, ružmarin, a masline će biti vaša zaštita od sunca, hlad za čitanje knjiga i popodnevni odmor. Tijekom različitih doba godine možete uživati u plodovima maslina, limuna, mandarina, krušaka i jabuka, šljiva, smokava, kumkvata. 

U blizini kampa nalazi se i organski vrt obitelji u kojemu se uzgajaju povrtnice tipične za podneblje toga kraja, od blitve, pomidora pa na dalje. Sve proizvedeno dostupno je i gostima kampa za kupnju, a uz pomoć vrijednih domaćina moguće je navedene namirnice pripremiti po lokalnim receptima.

 

Na što smo ponosni?

  • prvi obiteljski kamp na otoku Murteru
  • zadivljujuća lokacija s pogledom na Kornate
  • luksuzno kampiranje u stilski uređenim mobilnim kućicama po mjeri obitelji i parova
  • mediteranski vrt s nizom mirisnih i ljekovitih biljaka, s voćkama i cvijećem
  • domaće povrće u ponudi za goste kampa
  • uređena plaža s Plavom zastavom
  • organizacija sportskih i zabavnih programa i događanja za cijelu obitelj od svibnja do rujna.

Kamp Rehut se smjestio u prekrasnom okruženju uvale Slanica na otoku Murteru, u mjestu Murteru, odakle puca božanstven pogled na Kornatsko otočje, poznati nacionalni park. Slanica je najljepša uvala na otoku i nalazi se svega nekoliko minuta vožnje ili desetak minuta šetnje od centra Murtera, u okruženju guste borove šume. Kamp se nalazi u neposrednoj blizini mora.

 

Udaljenost kampa u metrima od:

SADRŽAJ UDALJENOST
  Marina 2100
  Plaža 50
  Pekarna u kampu
  Supermarket 600
  Hitna pomoć 1200
  Centar Murtera 850
  Autobusna stanica 2800
  Pošta 750
  Ambulanta 1200
  Tržnica 750
  Banka 850
  Bankomat 850
  Mjenjačnica u kampu
  Ljekarna 1200
 

Do nas je lako doći, ali teško je otići

Dolazite avionom?

Odlučite li se na dolazak avionom, najbliže zračne luke su:
- aerodrom Zemunik (ZAD), Zadar, Hrvatska, 68 km od kampa
- aerodorom Split (SPU), Kaštela, Hrvatska, 95 km od kampa
- aerodrom Franjo Tuđman (ZAG), Zagreb, Hrvatska, 349 km od kampa

Dolazite automobilom? 

Najčešći pravci kojima dolazite u Murter:
- preko Slovenije: 
Ljubljana - Zagreb - Karlovac (od Karlovca pratite oznaku za Split) - izlaz Pirovac D59 prema Murteru
- preko Italije: 
Trst - Granični prijelaz Rupa/Pasjak - Rijeka (od Rijeke pratite oznaku za Split) - izlaz Pirovac D59 prema Murteru
- iz Zagreba: 
Zagreb - Karlovac - (od Karlovca pratite oznaku za Split) - izlaz Pirovac D59 prema Murteru
- iz Dalmacije: 
Split - Šibenik - izlaz Pirovac D59 prema Murteru
Trebate li detaljnije upute za dolazak u Murter automobilom, kliknite niže na „Prikaži rutu“ i unesite početnu adresu:
PRIKAŽI RUTU

Dolazite vlakom?

Ukoliko ste za vaš dolazak u Murter odabrali vlak, na ovoj stranici možete pronaći najbliže željezničke stanice.
- Šibenik, 34 km od Murtera, +385 (0)22 333 696
- Split, 125 km od Murtera, +385 (0)21 338 525 
Putujete li izravno u Hrvatsku, više informacija možete dobiti na stranicama www.hznet.hr

Dolazite autobusom?

Dolasci iz Zagreba:
www.akz.hr
+385 (0) 60 313 333
+385 (0) 60 340 340
Dolasci iz Splita:
www.ak-split.hr
+385 (0)21 329-180
Dolasci iz Šibenika:
www.autotrans.hr
+385 (0)72 660 660

Autobusni kolodvor Murter:
https://www.autotrans.hr/hr-hr/dalmacija/murter
+385 (0)72 660 660 

Kako doći do kampa?

Kada pređete most Tisno vozite prema mjestu Murter. Otprilike 700 metara prije centra mjesta vidjet ćete s lijeve strane oznaku za plažu Slanica, tu skrećete lijevo. Pratite glavnu ulicu, i otprilike 800 metara dalje s lijeve strane vidjet ćete oznaku CAMP REHUT.  

 

Pronađite nas na koordinatama GPS 43°48'59.0"N, 15°34'51.0"E